Zalecenia dietetyczne dla chorych na endometriozę

Dieta przy endometriozie

Dzięki odpowiednim nawykom żywieniowym, możemy znacząco poprawić efekty leczenia endometriozy. To, co jemy każdego dnia, zależy tylko i wyłącznie od nas samych, więc mamy wpływ na poprawę swojego zdrowia.

Bardzo ważne jest wzmocnienie odporności organizmu. Żywność, którą spożywamy, jest coraz bardziej przetworzona i jednocześnie uboga w witaminy i składniki mineralne. Musimy zadbać o to, by codziennie w naszym jadłospisie pojawiały się warzywa i owoce. Warto również wprowadzić do diety kiełki warzywne, które są prawdziwą bombą witaminową i pomagają w naturalny sposób uzupełnić wszystkie niedobory w organizmie i wzmacniają odporność.

Warto swoją dietę wzbogacić o następujące związki:

  • antocyjany i proantocyjany (pełnią w organizmie funkcje ochronne); zawarte są głównie w malinach, czarnych porzeczkach, jeżynach, aronii, czerwonej kapuście, winogronach oraz bakłażanach
  • bioflawonoidy (m.in. zwiększają odporność i oczyszczają organizm z toksyn); występują w owocach cytrusowych, owocach dzikiej róży, gryce, papai, melonie, śliwkach, brokułach
  • likopen (jeden z najsilniejszych antyoksydantów); występuje w pomidorach
  • kurkumin (działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe); obecny w gorczycy, kurkumie, kukurydzy i żółtej papryce
  • przeciwutleniacze (witaminy C, E, A i beta-karoten). Beta-karoten znajdziemy głównie w ciemnopomarańczowych i ciemnozielonych warzywach (marchwi, warzywach kapustnych, zielonej sałacie) i owocach (suszonych morelach, dyni). Gotowanie nie niszczy tego składnika. Dobrym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce, głównie warzywa kapustne, owoce jagodowe i cytrusy. Warto pamiętać, że gotowanie niszczy witaminę C! Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym), migdałach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej.

Warto też spożywać produkty pomagające zmniejszyć stężenie estrogenów w organizmie:

  • kalafior
  • brokuły
  • kalarepę
  • brukselkę
  • gorczycę
  • rośliny strączkowe (fasolę, soję, soczewicę, groch)

Dietę wzbogacamy o kwasy omega 3 Regulują one pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin wpływa m.in. na występowanie stanów zapalnych i autoagresji sytemu immunologicznego. Odpowiedni poziom kwasów omega 3 zapewni prawidłową odporność naszego organizmu. Dobrym źródłem kwasów omega 3 są ryby morskie (makrela, łosoś, tuńczyk), orzechy włoskie oraz olej lniany. Najlepiej jest wprowadzić do diety ryby, co najmniej 1-2 razy w tygodniu i codziennie stosować olej lniany na zimno (np. do sałatek). Aby zwiększyć przyswajalność kwasów omega 3 z oleju lnianego dobrze jest go zmieszać z jogurtem naturalnym lub serem twarogowym i codziennie spożywać 1-2 łyżek oleju.

Osoby chorujące na endometriozę powinny unikać czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina), ponieważ zawiera ona substancje przyczyniające się do występowania stanów zapalnych.

Tabela produktów zalecanych i przeciwwskazanych

  Zalecane Przeciwwskazane
Warzywa warzywa kapustne, marchew, pietruszka, czerwone buraczki, kalafior, brokuły, rzepa, rzodkiewka, rzodkiew, pomidory, papryka, dynia, fasola, groszek zielony, groch, soczewica, kiełki, cebula, czosnek, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, oraz zioła (szczególnie świeże) majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie tzw. nowalijki, czyli warzywa zbierane poza ich okresem wegetacyjnym np. sałata, pomidor
Owoce Wszystkie szczególnie owoce leśnie i winogrona -
Orzechy i nasiona Wszystkie szczególnie polecane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona słonecznika i dyni -
Białko drób, ryby, nasiona strączkowe (fasola, soja, soczewica, groch), przetwory mleczne (jogurty i kefiry naturalne) czerwone mięso (wołowina, wieprzowina), smażone mięsa, mleko krowie,
Węglowodany Brązowy ryż, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna), płatki owsiane, otręby, pieczywo z mąk pełnoziarnistych (żytniej, owsianej, orkiszowej, kukurydzianej), makarony razowe białe pieczywo, wypieki z białej mąki, powinno się ograniczyć produkty na bazie mąki pszennej, biały ryż
Tłuszcze oleje z: lnu, konopi, dyni, wiesiołka i ogórecznika, oraz oleje rybne i oliwa z oliwek. margaryny i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
Napoje woda mineralna niegazowana, świeże soki owocowe i warzywne, zielona herbata. napoje słodzone z dodatkiem sztucznych barwników i konserwantów, kawa, czarna herbata, alkohol
Inne   ograniczajmy spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków, szczególnie warto unikać żywności która w składzie zawiera substancje o następujących symbolach:
E 127, E 131, E 142, E 211, E 221, E 250, E 252, E 310, E 320, E 321, E 338, E 621, E 951, E954