Zalecenia dietetyczne dla chorych na endometriozę

Niedziela, 9 Kwiecień 2017

Dieta przy endometriozie

Dzięki odpowiednim nawykom żywieniowym, możemy znacząco poprawić efekty leczenia endometriozy. To, co jemy każdego dnia, zależy tylko i wyłącznie od nas samych, więc mamy wpływ na poprawę swojego zdrowia.

Bardzo ważne jest wzmocnienie odporności organizmu. Żywność, którą spożywamy, jest coraz bardziej przetworzona i jednocześnie uboga w witaminy i składniki mineralne. Musimy zadbać o to, by codziennie w naszym jadłospisie pojawiały się warzywa i owoce. Warto również wprowadzić do diety kiełki warzywne, które są prawdziwą bombą witaminową i pomagają w naturalny sposób uzupełnić wszystkie niedobory w organizmie i wzmacniają odporność.

Warto swoją dietę wzbogacić o następujące związki:

  • antocyjany i proantocyjany (pełnią w organizmie funkcje ochronne); zawarte są głównie w malinach, czarnych porzeczkach, jeżynach, aronii, czerwonej kapuście, winogronach oraz bakłażanach
  • bioflawonoidy (m.in. zwiększają odporność i oczyszczają organizm z toksyn); występują w owocach cytrusowych, owocach dzikiej róży, gryce, papai, melonie, śliwkach, brokułach
  • likopen (jeden z najsilniejszych antyoksydantów); występuje w pomidorach
  • kurkumin (działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe); obecny w gorczycy, kurkumie, kukurydzy i żółtej papryce
  • przeciwutleniacze (witaminy C, E, A i beta-karoten). Beta-karoten znajdziemy głównie w ciemnopomarańczowych i ciemnozielonych warzywach (marchwi, warzywach kapustnych, zielonej sałacie) i owocach (suszonych morelach, dyni). Gotowanie nie niszczy tego składnika. Dobrym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce, głównie warzywa kapustne, owoce jagodowe i cytrusy. Warto pamiętać, że gotowanie niszczy witaminę C! Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym), migdałach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej.

Warto też spożywać produkty pomagające zmniejszyć stężenie estrogenów w organizmie:

  • kalafior
  • brokuły
  • kalarepę
  • brukselkę
  • gorczycę
  • rośliny strączkowe (fasolę, soję, soczewicę, groch)

Dietę wzbogacamy o kwasy omega 3 Regulują one pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin wpływa m.in. na występowanie stanów zapalnych i autoagresji sytemu immunologicznego. Odpowiedni poziom kwasów omega 3 zapewni prawidłową odporność naszego organizmu. Dobrym źródłem kwasów omega 3 są ryby morskie (makrela, łosoś, tuńczyk), orzechy włoskie oraz olej lniany. Najlepiej jest wprowadzić do diety ryby, co najmniej 1-2 razy w tygodniu i codziennie stosować olej lniany na zimno (np. do sałatek). Aby zwiększyć przyswajalność kwasów omega 3 z oleju lnianego dobrze jest go zmieszać z jogurtem naturalnym lub serem twarogowym i codziennie spożywać 1-2 łyżek oleju.

Osoby chorujące na endometriozę powinny unikać czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina), ponieważ zawiera ona substancje przyczyniające się do występowania stanów zapalnych.